čtvrtek 8. června 2017

Aš - Starý Hrozenkov, den dvanáctý

Mělo to být dnes odpočinkových 22 kilometrů. Když jsem se ale včera podíval na připravenou trasu dnešní cesty, bylo mi hned jasné, že není použitelná. Vedla totiž celá po silnici číslo 19 a po nepříjemných zkušenostech ze včerejška nepřipadala tahle silnice plná kamionů v úvahu.
Tak jsem naplánoval cestu novou, po cyklistických stezkách, malých silničkách, turistických stezkách a polních a lesních cestách. Sice tedy dnes více než 27,5 kilometru, ale absolutní pohoda. Cesty byly na svých místech, potoky tekly správným směrem, slunce svítilo - prostě příjemná procházka.
Národopisné okénko:
- úzkokolejka Jindřichův Hradec -Obrataň, do provozu uvedena v roce 1906, 46 kilometrů dlouhá, jedna ze tří provozovaných úzkokolejných drah v České republice.
- Sudkův důl: dvoupatrová gotická tvrz z doby kolem roku 1500.
- Věžná: tak obrovský zemědělský podnik jsem dosud neviděl. Předseda i místopředseda představenstva jsou ženy! Dobře!
- Moraveč: toleranční kostel. Tyto kostely vznikaly po vydání tolerančního patentu (1781) a zajímavé byly tím, že nesměly mít věže a zvony a vstup z hlavní cesty; připomínaly spíše stodoly.
- Nová Cerekev: další úlovek do mé sbírky synagog a židovských hřbitovů. Synagoga z doby před 1855 v maurském stylu. Nejstarší náhrobek na hřbitově, který k synagoze patří, je z roku 1692.
- Vlásenice: rodiště Mikuláše Vlásenického (1421-1495), náboženského vizionáře, proroka, kazatele a napomínatele. V jeho dochovaných a sepsaných viděních vítězí spravedlnost nad středověkým řádem. Potřebujeme nové vizionáře, kteří uvidí vítězství té samé paní nad zlořádem dneška!
Legrační poznatek z dosavadních cest: viděl jsem opravdu hodně postarších cyklistů, kteří si vezou mezi řídítkama a sedlem obrovskou vanu, která jim visí k zemi a musí je hrozně zatěžovat. Kdyby více chodili, vanu by spíše shodili. Takhle totiž pálí místo tuku jen cukry, které si navíc jistě před cyklotúrou do těla narvali ve formě různých tyčinek, gelů a drinků.
Nějaké fotky zavěsím na svůj Facebook (český chodec nebo @czechwalker)

Žádné komentáře:

Okomentovat